Чудили ли сте се някога как е изглеждала нашата галактика Млечния

...
Чудили ли сте се някога как е изглеждала нашата галактика Млечния
Коментари Харесай

Астрономи със сензационно откритие

Чудили ли сте се в миналото по какъв начин е изглеждала нашата галактика Млечния път в ранната си история? Астрономите, употребяващи телескопа „ Джеймс Уеб “ (JWST), откриха друга вселена, която е съвсем огледален облик на нашата вселена като бебе. Тя е наречена " Искрица ". Това е по този начин, тъй като към нея обикалят към две дузини блестящи кълбовидни купове. В нея има и няколко галактики джуджета, които са погълнати от галактиката, оповестява „ Сайънс Алерт “, представен от БГНЕС.

Изгледът на JWST демонстрира галактиката по този начин, както е изглеждала, когато Вселената е била единствено на 4 милиарда години или към една трета от сегашната възраст на Вселената. Това допуска, че тази вселена, сходно на Млечния път, е почнала да се образува доста рано в галактическата история. Ако „ Искрица “ поеме по същия път на напредък като Млечния път посредством сливания и придобивания на галактики, то тя би трябвало да пораства по същия метод, както Млечния път. След към 9 милиарда години тя може да замязя доста на своя близнак.
-->
„ Искрица “ се намира в посока на съзвездието Волан, в небето на южното полукълбо. Тя е на е към 9 милиарда светлинни години или няколко милиарда години след Големия гърмеж. Подобно на Млечния път, „ Искрица “ не е изникнала от космоса изцяло завършена. И двете галактики са почнали като " свръхнасищане " на материя в ранната Вселена. След това настава ера на " сливания и придобивания ", когато младата вселена Млечен път, а евентуално и Кълбовидната, стартира да канибализира околните галактики джуджета. Това е огромна еволюционна стъпка. Възможно е най-малко половината от масата на личната ни вселена да произлиза от тези сливания. С течение на времето цялата материя се е сляла в спиралния диск, където през днешния ден съществуват Слънцето и множеството други звезди.

Ще следва ли „ Искрица “ същия постепенен път като Млечния път? От данните на JWST наподобява, че ще бъде по този начин. Въпреки че сега тя е единствено дребна част от масата на Млечния път - към 3 %, това ще се промени, защото гълтам други, по-малки галактики. В последна сметка тя ще доближи масата на Млечния път в днешната Вселена. Това е много вълнуващо, тъй като дава опция на астрономите да схванат какво се е случило, до момента в който нашата лична вселена е еволюирала.

" Изглежда, че ставаме директни очевидци на сглобяването на тази вселена, до момента в който тя натрупва своята маса - под формата на вселена джудже и няколко кълбовидни купове ", споделя професор Дънкан Форбс от Университета Суинбърн в Австралия. Той изследва галактиката и нейните купове дружно с професор Аарон Романовски от Държавния университет в Сан Хосе, Калифорния. " Развълнувани сме от тази неповторима опция да учим както образуването на кълбовидни купове, по този начин и един млад Млечен път по времето, когато Вселената е била единствено на 1/3 от сегашната си възраст ", сподели той.

Според Романовски наблюденията на „ Sparkler “ благодарение на JWST могат да дадат отговор на разнообразни въпроси за кълбовидните купове и тяхното образуване. " Произходът на кълбовидните купове е дългогодишна мистерия ", споделя той. " Ние сме разчувствани, че JWST може да огледа обратно във времето, с цел да ги види в тяхната младост ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР